Huischoreograaf bij dansmakers

13 jan
17 01 2013

Toekomst productiehuis Dansmakers Amsterdam

Keuze voor minder maar beter: de drie pijlers van Dansmakers Amsterdam in de voormalige Stork fabriek in Noord Amsterdam, 17 januari – Dansmakers Amsterdam zal het komende kunstenplan de functie productiehuis met eigen podium gaan vervullen. In deze tijd van bezuiniging zijn we blij dat de gemeente  Amsterdam, het stadsdeel Noord en de Amsterdamse kunstraad het onmisbare belang van excellente talentontwikkeling inziet en zich durft uit te spreken voor deze breekbare, onbekende maar veelbelovende groep danskunstenaars.  Op de locatie in Noord bij Stork/De Overkant zal Dansmakers Amsterdam zich blijven inzetten voor de nieuwe generatie dansmakers. Daar, op die mooie locatie, is genoeg ruimte en de juiste sfeer voor de ontwikkeling van nieuw talent in al zijn facetten. Dit is ook de plek waar het plan om in  Amsterdam een Danshuis neer te zetten, opnieuw is gaan leven. Een huis waar meerdere hoofdrolspelers in de hedendaagse dans van Amsterdam een plek kunnen hebben en een centrum voor de dans kan worden gecreëerd. Waar zowel professionals, dansliefhebbers, als amateurs zichzelf thuis kunnen voelen én waar ook multidisciplinaire kruisbestuiving en ontplooiing plaatsvindt.Dansmakers Amsterdam kiest voor de makers en voor kwaliteit en zal minder produceren dan in de afgelopen jaren. De drie pijlers: onderzoek & ontwikkeling, productie en presentatie zijn primair. De makers worden, meer dan voorheen, zelf inhoudelijk betrokken bij de organisatie.
Dansmakers kiest voor een groep “artists in residence” in de genres hedendaagse dans en jeugddans. In 2013 en 2014 zijn dit voor de hedendaagse dans: Fernando Belfiore, Jochen Stechmann, Marie Goeminne, Cecilia Moisio; en voor jeugd: Mouna Laroussi, Gaia Gonnelli en Kathrin Gramelsberger. Daarnaast houdt Dansmakers ruimte voor nieuwkomers om in te stromen. Door jong talent artistiek en zakelijk te ondersteunen draagt zij bij aan de ontwikkeling van de danskunst. Hiermee wordt zowel de kunstliefhebber als een algemeen nieuwsgierig publiek bereikt. Dansmakers biedt studioruimte en coaching in alle nodige facetten. Dansmakers ondersteunt de makers, ook in het aanvragen van externe subsidies, en produceert of coproduceert hun producties.
De samenwerking met partners wordt verstevigd. Dit geldt voor partners in de stad, zoals het stadsgezelschap ICK en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, maar ook elders in Nederland en internationaal met collega instellingen, festivals en podia.

Ondanks de grote steun van de gemeente Amsterdam verliest Dansmakers, net als alle productiehuizen,  in één klap alle subsidie van het ministerie van OCW. Voor Dansmakers betekent dit bijna de helft van de subsidie in vergelijking met het vorige kunstenplan. De noodzakelijke reorganisatie is duidelijk voelbaar en betekent pijnlijke ontslagen van werknemers waarmee we jarenlang als hecht team hebben samengewerkt.
Vanwege het wegvallen van een substantieel deel van het subsidie worden de choreografen voor het produceren van volwaardige producties, gedeeltelijk afhankelijk van coproducenten, projectsubsidies of andere regelingen voor jonge makers.
De organisatie wordt kleiner en er is een wisseling in de directie: er blijven 5 medewerkers in dienst – allemaal part-time. Suzy Blok wordt algemeen directeur en Ger Jager wordt zakelijk leider. Linda Witpaard is de productieleider, Lisette Brouwer is verantwoordelijk voor PR en communicatie en Esther Boateng is administrateur.  Verder zal Dansmakers werken met vrijwilligers en freelancers en zullen de makers zelf ook meer verantwoordelijkheid krijgen voor het functioneren van Dansmakers Amsterdam.

Wilt u geen nieuws meer ontvangen van Dansmakers, dan kunt u zich hier uitschrijven.
T  +31 20 6891789
F  +31 20 6124324
E   info@dansmakers.nl
www.dansmakers.nl
Boorstraat 1
1021 JZ Amsterdam
The Netherlands
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: